Rasvata, vaevata ja põletamata toiduvalmistamisel on oma vaieldamatu võlu ja aastaid oli teflon selle sünonüümiks. Aga kuidas on lood kõigi nende artiklitega, mis hoiatavad selle terviseriskide eest? Kas me peaksime tõesti kartma ja kompromissitult vabanema teflonkeraamikatest?või on tegelikkus hoopis teistsugune? Vaatame, milline on teflon tegelikult.
Varem kasutati tefloni tootmisel perfluorooktaanhapet (PFOA), mis on kemikaal, mida ei suuda lagundada ei inimorganism ega loodus. Selle tulemusena võttis enamik tootjaid 2013. aastal rahvusvahelise PFOA Stewardship Program kokkuleppe raames kohustuse lõpetada selle aine kasutamine ning alates 2015. aastast on selle kasutamine toiduainetetööstuses lõplikult keelatud.
Kaasaegseid teflonpannusid peetakse seega täiesti ohutuks ja vanade pliitide pärast ei ole vaja muretseda, kui neid õigesti kasutada - need ei kuumene üle ja te ei küpseta neil, kui nende pind on kahjustatud.
Pidage meeles, et mittekleepuvate toidunõude puhul, rohkem kui kusagil mujal, on panustamine kvaliteedile ohutuse garantii. Mainekad tootjad tagavad, et nende tooted ei sisalda ohtlikke aineid ja vastavad kõige rangematele standarditele. Samas kui superhinnaliste toidunõude puhul, mille puhul ei ole võimalik teada, millest need valmistatud on, ei ole kaalul mitte ainult lühem eluiga, vaid eelkõige teie tervis.
Kujutage ette, et avastate materjali, mis on nii sile, et miski ei jää selle külge kinni. Just see juhtus keemik Roy Plunkettiga 1938. aastal, kui ta kogemata lõi tefloni. Esialgu oli see teadustöö sõjalistel eesmärkidel - teflon pidi kaitsma agressiivsete kemikaalide eest. Kuid pärast sõda hakati otsima võimalust kasutada seda imematerjali igapäevaelus.
Lisandub prantslane Marc Grégoire, kes esimesena rakendas tefloni pannile - ja voilà, anti-kleepuvate nõudede maailm oli sündinud! Tänu temale ei olnud praadimine enam seotud küürimisega ja kokad kogu maailmas võisid kergendatult hingata.
- Keraamilised pinnadmis on veidi vähem kleepumisvastased, kuid taluvad kõrgemaid temperatuure,
- Mineraalsed pinnadnagu graniit, on samuti vähem mittekleepuvad, kuid väga vastupidavad,
- Titaanpinnadmis ühendavad endas erakordse vastupidavuse ja mittekleepuvad omadused ning seega pika kasutusaja.
Parimad mittekleepuvad pannid klientide hinnangute järgi
Kas teil on kodus vanu teflonist keedunõusid? Siis tuleb olla ettevaatlik, kuid mitte paanikasse sattuda. Nagu mainitud, on vanemate teflonpindade valmistamisel tõenäoliselt kasutatud PFOA-d, ainet, mis on väga kõrgel temperatuuril kuumutamisel seotud .kantserogeensus, endokriinsüsteemi ja neerukahjustused ja seda praktiliselt ei eemaldata kehast.
PFOA aurude pikaajaline sissehingamine kujutab endast samuti ohtu. Need hakkavad eralduma 260 °C juures ja alates umbes 300 °C-st võivad põhjustada nn
Kui teie kodus on aga lemmiklind, siis olge alati ettevaatlik, isegi väike kontsentratsioon PFOA auru on talle surmav.
Kuid kõige rohkem tähelepanu tuleks pöörata kahjustatud teflonist köögitarbed! On väga tõenäoline, et osa pinnast satub valmistatavasse toitu ja sealt edasi teie seedesüsteemi. See ajab need küll välja, aga kes tahab tefloni oma organismi? Siis ongi hea mõte vana teflonpann välja visata ja asendada see uuega, mis ei ole tervisele kahjulik.
Parimad mittekleepuvad potid klientide hinnangute järgi
- Vältida ülekuumenemist
Ärge kuumutage tühja panni ette ja küpsetage alati keskmisel kuumusel. - Õrnad tööriistad
Unustage metallist lusikad ja keerajad - puit, plastik või silikoon on ainsad tõelised mittekleepuvate pindade sõbrad. - Valvsus kahjustuste korral
Kui märkate, et pind on kriimustatud, tuleb nõud välja vahetada. Keegi ei taha, et tema toidule satuksid tefloni- või muude mittekleepuvate pindade tükid.
- Lihtne käsitsemine
Mittekleepuv toidud on seestpoolt alumiiniumist korpus, mis muudab isegi suured pannid kergeks ja hõlpsasti töödeldavaks. - Lihtne hooldus
Toidujäägid libiseb pinnalt kergesti maha, nii et puhastamine võtab umbes sama kaua aega kui taldriku pesemine. - Kättesaadavus
Mittekleepuv pannid a potid on saadaval erinevates hinnakategooriates, nii et igaüks saab valida.
Lõplik otsus
Esialgne teflon väärib ettevaatust, kuid kaasaegsed mittekleepuvad nõud on valmistatud tervist silmas pidades, nii et te ei pea selle pärast muretsema. Kui otsite täiesti ohutut, kuid mittekleepuvat lahendust, on suurepärane valik .titaanpannid if potidmis pakuvad vastupidavust, pikka kasutusiga ja täiuslikke toiduvalmistamise tulemusi.