Uhmrid

1 items total

Mördi ja mürsu - teie mitmeotstarbeline lihvimisvahend

Mördi ja mürsu - natuke ajalugu

Mördi ja mürsu ajalugu on ulatuslik, ulatudes tuhandete aastate taha. Arvatakse, et eelajaloolised inimesed jahvatasid ja kombineerisid toitu esimese mördi ja mürsu abil. Mördi ja mürsu kasutamine on aja jooksul edasi arenenud ja sellest on saanud vajalik töövahend paljudes tööstusharudes, sealhulgas keemias, toiduvalmistamises ja meditsiinis.

Isegi tänapäeval kasutavad paljud kultuurid, mis rõhutavad traditsioonilise toiduvalmistamise autentsust ja täiuslikkust, toiduvalmistamisel endiselt ulatuslikult mürsu ja mürsku. See on mitmeotstarbeline vahend, mida saab kasutada kõigeks alates vürtside ja maitsetaimede jahvatamisest ning koostisosade segamisest ja segamisest kuni pesto, marinaadide ja pastade valmistamiseni.

Mis on mördi ja mürsu peamine funktsioon?

Köögimörtli ja -mördi esmane kasutusotstarve on segada ja jahvatada koostisosi, eriti kuivi koostisosi, peeneks pulbriks või pastaks. Maitsvate segude valmistamiseks marinaadide, rubide ja kastmete jaoks kasutavad kokad sageli mürsu ja pesti, et purustada ürte, vürtse ja seemneid. Koostisosi saab purustada ja segada mördi ja mürsu abil ilma kuumutamata, mis võib aeg-ajalt muuta nende maitset või lõhna.

Mördi ja peksupressi kasutatakse tavaliselt ka pastade, näiteks pesto, karripasta ja vürtsirubi valmistamiseks. Värsked maitsetaimed ja vürtsid võivad oma maitseühendeid ja looduslikke õlisid vabastada, kui neid purustada ja jahvatada mürsu ja peksupressiga, luues nii maitsvamaid ja lõhnalisemaid pastasid. Lisaks sellele saab pähkleid, seemneid ja terasid mördi ja peksupressi abil peeneks jahuks purustada, mida saab seejärel kasutada paljudes küpsetusretseptides.

Mis vahe on mördi ja vürtsimeski vahel?

Peamine erinevus mürsu ja veski ning vürtsimeski vahel on jahvatusmeetod. Erinevalt vürtsijahvijast, mis kasutab koostisosade purustamiseks ja jahvatamiseks mehaanilist või elektrilist meetodit, nõuab mördi ja mürsu füüsilist purustamist ja jahvatamist.

Mördi ja mürsu on suurepärased väikeste koguste koostisainete peenestamiseks ning mördi karge pind aitab eraldada koostisainete õli ja maitseaineid.

Vürtsiveskid seevastu on mõeldud suuremate koguste töötlemiseks, nad on kiired ja suurepärased, kui teil on vaja õhtusöögi ajal lauale tuua lisavürtse.

Kui olete hea maitse fänn oma köögis, siis võib teid huvitada ka meie pakkumine ürdinugade ehk mezzalunade, kokanugade ja ka meie vürtside kollektsiooni kohta.