Kuidas valida fritüüri? Tüüpide, funktsioonide ja nõuannete ülevaade õigeks valikuks

friteza

Fritüürimisel võib olla kaks vormi. Klassikalised fritüürid valmistavad toitu õlis – tüüpilise maitse ja struktuuriga, nagu me teame restoranidest. Õhkfritüürid kasutavad kuuma õhu ringlust ja saavutavad sarnase efekti minimaalse rasva ja ebameeldiva lõhnata.

Kellele on fritüür õliga ideaalne valik?

Neile, kes soovivad nautida praetud toitu kiiresti ja ilma tarbetu vaevata – kas traditsioonilisel kujul intensiivse maitsega või kergemas versioonis, mis sobib ka igapäevaseks toiduvalmistamiseks.

Millele tähelepanu pöörata

Klassikalised fritüürid vajavad palju õli ja sellele järgnevat puhastamist. Õhkfritüürid on praktilisemad, kuid lõpptulemus võib olla veidi kuivem.
Fritüürid

Kvaliteetsed fritüürid


Mis on nende erinevus?

Õhkfritüür vs. õliga fritüür

horkovzduch friteza
Kuumaõhufritüür

See töötab kuuma õhu ringluse põhimõttel, tänu millele valmib toit minimaalse rasvakogusega – sageli piisab vaid mõnest tilgast õlist või ei ole seda üldse vaja. Tulemuseks on kergem variant populaarsetest praetud toitudest, mis on tervislikum nii sinu tervisele kui ka köögile.

  • Tervislikum valmistamine, lihtsam puhastamine, rohkem funktsioone (nt küpsetamine, grillimine, soojendamine).
  • Tekstuur ja maitse võivad olla veidi „kergemad“ – vähem väljendunud kui klassikalise praadimise puhul.
friťák
Fritüür õliga

Traditsiooniline viis, kus toit praetakse kuumas õlis. See meetod tagab tüüpilise krõbeda kooriku ja täidlase maitse, millega olete harjunud restoranidest või müügilettidelt.

  • Autentne maitse ja tekstuur, täiuslikult krõbe tulemus.
  • Suurem õlikulu, keerulisem puhastamine, vajadus õli regulaarselt vahetada ja ka suurem rasvasisaldus roogades.
Millele fritüüri valikul tähelepanu pöörata?
horkovzdusna friteza

Fritüüri suurus
Peresid eelistavad sageli 3–4-liitrise mahuga fritüüre, mis suudavad valmistada piisavalt portsjoneid korraga.

Kui valmistate süüa suuremale hulgale inimestele, tasub valida suurem mudel mahuga 5 liitrit või rohkem – eriti õhkfritüüri puhul, kus on oluline, et oleks piisavalt ruumi toidu ühtlaseks küpsetamiseks.
Võimsus (võimsus)
See on lihtne – mida suurem on võimsus, seda kiirem on kuumenemine ja seega lühem valmistusaeg.

Tavaline vahemik on 1200–2000 W, suurematel fritüüridel isegi rohkem.
Juhtimine ja programmid
Enamikul fritüüridel on selge digitaalne juhtpaneel puutetundliku ekraaniga ja praktilised eelseadistatud programmid konkreetsete toitude jaoks – vali lihtsalt programm ja fritüür õliga seab automaatselt optimaalse aja ja temperatuuri.

Lisaks võimaldavad mõned mudelid ühenduse mobiilirakendusega, kust leiad täiendavaid retsepte, näpunäiteid ja võimaluse juhtida seadet eemalt.
Lisafunktsioonid
Kaaluge, kas hindate neid võimalusi:
  • Taimer,
  • Temperatuuri hoidmine,
  • Kuumenemiskaitse,
  • Läbipaistev kaas,
  • Automaatne segamine.
Puhastamise lihtsus
Fritüüri valimisel on lihtne puhastamine suureks eeliseks. Mudelid, millel on eemaldatav korv ja muud osad, mida saate muretult nõudepesumasinas pesta, säästavad teie aega ja vaeva.

Lisaks hindate õhkfritüüride puhul, et toidu valmistamisel saab kasutada minimaalselt õli – tänu sellele määrduvad need vähem ja vajavad üldiselt vähem hooldust kui tavalised õlifritüürid.
Suurus ja disain
Arvestage, kui palju ruumi on teil köögilaual või kapis saadaval.
  • Kompaktseid mudeleid on lihtne hoiustada ja need sobivad ka väiksematesse köökidesse.
  • Suuremad fritüürid – sageli multifunktsionaalsed seadmed rohkemate programmide või kahe korviga – võtavad jälle rohkem ruumi, kuid pakuvad laiemaid toiduvalmistamisvõimalusi.
Meie soovitus
Loe ka
->
tlakovy hrnec
Kiirkeedupott – veel üks suurepärane abiline kiireks toiduvalmistamiseks?
Aja ja energia säästmine – need on kaks peamist põhjust, miks kiirkeedupott osta. Tegelikult on neid aga palju rohkem...

Parimad fritüüride kaubamärgid, millele saab loota

Fritüüri valimisel tasub valida usaldusväärne kaubamärk, mis pakub kvaliteeti, töökindlust ja läbimõeldud funktsioone.

Tefal on üks juhtivaid õhkfritüüride tootjaid – nende mudelid paistavad silma kaasaegse disaini, nutikate programmide ja rõhuasetusega tervislikumale toiduvalmistamisele.

Severin on hinnatud kõigi poolt, kes otsivad mõistliku hinnaga korralikku jõudlust – pakub nii kompaktseid kui ka peremudeleid lihtsa juhtimise ja hea varustusega.

Ja kui soovite fritüüris toiduvalmistamise veelgi nauditavamaks muuta, pakub kaubamärk Lékué praktilisi silikoonvorme, mis hõlbustavad valmistamist ja puhastamist ning sobivad eriti hästi õhkfritüüridesse.
friteza horky vzduch
KKK
Korduma Kippuvad Küsimused
Kas kuumaõhufritüür on tõesti tervislikum kui tavaline fritüür?
Jah, sest toitu valmistatakse minimaalse rasvaga või üldse ilma õlita. Tulemuseks on kergem roog, millel on vähem kaloreid ja rasva, kuigi maitse ja tekstuur on veidi teistsugused kui tavalisel praadimisel.
Kui palju õli ma kuumaõhufritüüri jaoks vajan?
Tavaliselt piisab vaid mõnest tilgast õlist – näiteks kartulite puhul kolmandat korda. Mõnede roogade puhul pole õli vaja.
Kui palju fritüür õliga elektrit tarbib?
See sõltub võimsusest (sisendvõimsusest) ja küpsetusajast. Tavaline energiakulu on 1,2–2 kWh tunnis, kuid tänu kiirele valmistamisele on kogukulud madalad.
Kas õli tuleb fritüüris regulaarselt vahetada?
Jah, õlifritüürides tuleb õli regulaarselt vahetada, et vältida ülekuumenemist ning maitse ja toiduohutuse halvenemist. Soovitatav on seda teha pärast mitut kasutuskorda, olenevalt toidu tüübist.
Kas kuumaõhufritüür võib asendada ahju?
Väiksemate portsjonite ja lihtsate roogade puhul sageli jah – see on kiirem, energiasäästlikum ja seda on lihtsam puhastada. Suuremate portsjonite ja lihtsamate roogade puhul on see tihti nii – see on kiirem, energiasäästlikum ja seda on lihtsam puhastada. Suuremate küpsetiste jaoks sobib aga endiselt klassikaline ahi.