Kiirkeedupott: lisatarvik või vajadus kiireks toiduvalmistamiseks?

tlakovy hrnec

Aja ja energia säästmine – need on kaks peamist põhjust, miks kiirkeedupott osta. Tegelikult on neid aga palju rohkem... Seega, kui soovite süüa teha kiiresti ja alati suurepäraste tulemustega, siis on kiirkeedupott loodud just teile. Me anname teile nõu, kuidas valida õige ja kuidas seda täielikult ära kasutada.

Kuidas kiirkeedupott tegelikult töötab?

Niipea kui kiirkeedupott on suletud ja hakkab kuumenema, koguneb selle sisse aur, mis suurendab rõhku. Just tänu sellele kõrgemale rõhule tõuseb ka vee keemistemperatuur – tavaliselt 100 °C-lt umbes 120 °C-ni. See kiirendab oluliselt kogu toiduvalmistamisprotsessi: kuumus tungib toitu kiiremini, toit valmib murdosa ajaga ning säilitab samal ajal täieliku maitse ja struktuuri.
Kiirkeedupotid

Populaarsed kiirkeedupotid


papinak
10 põhjust:
Miks osta kvaliteetne kiirkeedupott
  • See lühendab oluliselt valmistusaega isegi keerukamate roogade puhul – see, mis tavaliselt võtab tund aega, saab valmis kahekümne minutiga.
  • See aitab säilitada täielikku maitset ja koostisosade loomulikku struktuuri, kuna küpsetamine on lühem ja õrnem.
  • Säästab energiat tänu kiiremaks kuumutamisele ja tõhusamale soojusülekandele.
  • Tagab alati täiusliku tulemuse ilma pideva järelevalveta – liha on pehme, kaunviljad ühtlaselt küpsenud.
  • Võimaldab valmistada põhirooga, lisandit ja kastet ühes potis – vähem nõusid, vähem muret.
  • See saab hakkama puljongite, hautatud liha, kaunviljade, köögiviljade, kastmete, aga ka konservide või omatehtud pasteetidega.
  • Säilitab toidus rohkem vitamiine ja mineraale, kuna toiduaineid ei eksponeerita tarbetult pikale keetmisele.
  • Pakub maksimaalset ohutust tänu kaasaegsetele ventilatsioonisüsteemidele ja kaitseklappidele, mis jälgivad survet ja kaane sulgemist.
  • Lihtsustab suuremas koguses toidu valmistamist – ideaalne, kui valmistate süüa suuremale hulgale sööjatele või soovite, et toitu jätkuks mitmeks päevaks.
  • Sobib suurepäraselt lastega peredele, kus on vaja süüa teha kiiresti, tõhusalt ja sageli ka suuremas mahus.
Kiirkeedupotid

Mille järgi valida kiirkeedupott?

kvalitni papinak

Maht

Suuruse valik sõltub peamiselt sellest, mitmele inimesele te süüa valmistate:

  • 3–4 liitrit üksikutele või juhuslikuks toiduvalmistamiseks
  • 5–6 liitrit tavalisele perele
  • 7 või enam liitrit suurematele peredele, puljongisõpradele või hoidiste valmistamiseks

Materjal ja põhi

Moodsad kiirkeedupotid on tavaliselt valmistatud kvaliteetsest roostevabast terasest, mis on vastupidav, kergesti puhastatav ja juhib hästi soojust.

Põhi peaks olema mitmekihiline, nn sandwich-põhi – tänu sellele jaotub soojus ühtlaselt ja toit ei kõrveta põhja.

Sulgemine, juhtimine ja ohutus

Kui vanemad mudelid suletakse kruvidega, siis enamik tänapäevaseid potte suletakse lihtsalt ühe käega.

Rõhu reguleerimine on kvaliteetsetel mudelitel sujuv ja täpne, sageli on võimalik valida intensiivsust vastavalt roa tüübile.

Igal kvaliteetsel kiirkeedupotil on mitu kaitseklappi, kaitsmeid ja rõhuindikaatorit. Kaas ei avane enne, kui rõhk on täielikult vabanenud. Tänu sellele on toiduvalmistamine täiesti riskivaba.

Muud funktsioonid ja tarvikud

  • Võimalus reguleerida erinevaid rõhutasemeid.
  • Aurukorv tervislikuks köögiviljade või kala valmistamiseks.
  • Teine potikaas tavaliseks survevabaks toiduvalmistamiseks.
  • Teine keedupott komplektis veelgi laiemaks kasutuseks.

myti tlakoveho hrnce
Kuidas kiirkeedupotti puhastada?
Et teie kiirkeedupott teid aastaid teeniks ja alati usaldusväärselt töötaks, on oluline pöörata tähelepanu selle regulaarsele hooldusele.
  • Enamik mudeleid võimaldab kaane hõlpsalt tihendist, ventiilist ja muudest liikuvatest osadest eraldada, mis muudab puhastamise palju lihtsamaks.
  • keedupott ise – st korpus ilma kaaneta – on tavaliselt nõudepesumasinas pestav.
  • Siiski on parem kaant käsitsi pesta, ideaalis pärast iga kasutuskorda.
  • Pöörake erilist tähelepanu kaitseklapile: see peaks alati olema puhas ning toidu- ja rasvajääkidest vaba, vastasel juhul võib rõhufunktsioon väheneda või see täielikult ummistuda.
Nõuetekohase hoolduse korral säilitab kiirkeedupott oma täieliku funktsionaalsuse ka pärast paljusid aastaid igapäevast kasutamist.
Kiirkeedupotid

Pärast pesemist kuivatage kvaliteetse lapiga.


co varit v tlakovem hrnci
Mida saab survepliidis teha?

Kiirkeedupott ei kehti ainult liha või kaunviljade kohta. Kui sa seda loominguliselt kasutad, saab sellest universaalne tööriist igapäevaseks toiduvalmistamiseks:

  • Veiselihapuljong nagu restoranis – valmis 45 minutiga, täis maitset ja selge tulemusega.
  • Guljašš, mis laguneb kahvli peal – liha on täiuslikult pehme juba 30 minutiga.
  • Hautatud veinilihaveis, ulukiliha, põsepalad – tugevad maitsed ja siidine konsistents ilma pika keetmiseta.
  • Kaunviljad ilma eelneva leotamiseta – läätsed, oad või kikerherned keevad pehmeks mõne minutiga.
  • Aurutatud köögiviljad või pelmeenid – aurutuskorvi kasutades.
  • Puuviljade ja köögiviljade konserveerimine – tänu kõrgele rõhule ja ühtlasele temperatuurile.
  • Risoto ilma segamiseta, supid, paprika kana või isegi omatehtud pasteet.
jak se vari v tlakovem hrnci
Näpunäited õigeks survekeetjas küpsetamiseks
  • Täitke keedupott maksimaalselt kahe kolmandiku ulatuses selle mahust. Hoidke kaunviljade, suppide või vahutavate toitude puhul parem vaid pool täis – see hoiab ära ventiili ummistumise.
  • Kuumutage keedupott esmalt kõrgel kuumusel keemiseni, seejärel alandage kuumust. Kui rõhk on tekkinud, pole täisvõimsusel küpsetamine enam vajalik.
  • Seadistage õige rõhutase vastavalt toidu tüübile. Enamik kaasaegseid potte võimaldab valida madalama rõhu õrnade toitude (nt köögiviljad või kala) jaoks ja kõrgema rõhu liha ja kaunviljade jaoks.
  • Pärast küpsetamist ärge kunagi kiirustage avamist. Laske rõhul langeda kas iseeneslikult (aeglane vabanemine) või kasutage kiirvabastusventiili – alati vastavalt tootja juhistele.
  • Enne iga kasutamist kontrollige ventiili ja tihendi puhtust. Ummistunud ventiil või kahjustatud tihend võib mõjutada ohutust ja jõudlust.
  • Kasutage vähem vedelikku kui tavalise küpsetamise korral. Tänu suletud ruumile vesi peaaegu ei aurustu – tavaliselt piisab 250–500 ml vastavalt retseptile.
  • Proovige küpsetada ilma rasvata. Tänu kõrgematele temperatuuridele ja rõhule saab mõningaid roogasid valmistada ilma õlita – näiteks köögiviljaroad, kaunviljad või supid.
  • Laske roogadel pärast küpsetamist mõni minut puhata. Maitse tuleb ilusti esile ja toit saavutab kergesti ideaalse konsistentsi.

Kas Kiirkeedupott pole just see, mida otsite? Valige kvaliteetne tavaline keedupott:


Survekeedupottide kaubamärgid, mis peavad vastu igas köögis

Survekeedupoti valimisel tasub valida kaubamärk, millel on selles valdkonnas tugev maine ja pikaajaline kogemus:

Fissler paistab silma vastupidava töötluse, väga täpse rõhureguleerimise ja täiustatud turvasüsteemiga. See on ideaalne valik neile, kes küpsetavad sageli ja hindavad tehniliselt keerukat keedupotti aastateks.

WMF ühendab endas usaldusväärse jõudluse elegantse disaini ja lihtsa kasutamisega. Ühe käega sulgemine, lihtne hooldus ja nutikad detailid teevad sellest suurepärase kaaslase igapäevaseks toiduvalmistamiseks.

WOLL keskendub survega valmistamisele, rõhuasetusega mittenakkuvale pinnale ja lihtsale puhastamisele. Seda hindavad need, kes otsivad mugavat ja hügieenilist lahendust minimaalse hooldusvajadusega.

Tefal pakub praktilisi ja taskukohaseid mudeleid, mis sobivad ideaalselt algajatele või tavaliseks perega toiduvalmistamiseks. Lihtne kasutamine ja funktsionaalsed omadused muudavad selle taskukohaseks viisiks survega toiduvalmistamiseks.
top tlakove hrnce
KKK
Korduma Kippuvad Küsimused
Kas kiirkeedupotis toiduvalmistamine on tõesti ohutu?
Jah. Moodsad kiirkeedupotid on varustatud mitmete sõltumatute turvaelementidega – alates kaitseklappidest kuni kaane lukustussüsteemide ja rõhuindikaatoriteni. Kui järgite tootja põhilisi juhiseid, on toiduvalmistamine täiesti ohutu.
Millisel pliiditüübil saan kiirkeedupotti kasutada?
Enamik kvaliteetseid kiirkeedupotte sobib kõikidele pliiditüüpidele – gaasi-, elektri-, keraamilistele ja induktsioonpliitidele. Alati kontrollige konkreetse mudeli ühilduvust.
Mida teha, kui kaant pärast küpsetamist avada ei saa?
Ärge kiirustage. Kaane saab ohutult avada alles pärast rõhu täielikku vabanemist – kas loomuliku jahutuse või kiirklapi abil (olenevalt mudelist). Kui rõhk jääb sisse, ei lase keedupott teid edasi, mis on soovitud turvafunktsioon.
Kui kaua võtab aega liha, kaunviljade või puljongi keetmine?
Umbes:
  • Veiselihapuljong: 40–50 minutit
  • Hautatud veiseliha: 25–30 minutit
  • Sealiha: 20–25 minutit
  • Oad või kikerherned (eelnevalt leotamata): 25–30 minutit
  • Läätsed: 10 minutit
  • Kana: 15–20 minutit

(Ajad võivad olenevalt tükkide suurusest ja konkreetsest mudelist erineda.)

Kas ma saan kiirkeedupotis hoidistada?
Jah. Tänu ühtlaselt jaotunud kõrgele rõhule on kiirkeedupott ideaalne koduseks hoidistamiseks – puuviljad, köögiviljad, liha või pasteedid. Lihtsalt on vaja järgida õiget aega ja rõhku vastavalt konkreetsele retseptile.