Professionaalid ütlevad teile, et mittenakkuv pann on mõeldud munapudru ja õrnade koostisosade, näiteks kala valmistamiseks, mille puhul soovime vältida kinnijäämist. Tõsi on see, et mittenakkuvad pannid on enamikus kodudes nende lihtsuse ja kerge puhastamise tõttu populaarsed. Nende puuduseks on aga lühem eluiga võrreldes näiteks terasest või malmist pannidega. Kuidas nende eluiga pikendada?
Mittenakku pannide hooldamine ja millal nendega hüvasti jätta?
Mittenakkuva kattega pannid muudavad toiduvalmistamise ja puhastamise lihtsamaks, kuid vajavad nõuetekohast hooldust. Õppige neid käsitsema nii, et need kestaksid võimalikult kaua ja oleksid tervisele ohutud.

Parimad mittenakkuvad pannid vastavalt klientide hinnangutele

Mittenakkuvate pannide puhul on hea maksta veidi rohkem ja valida kvaliteetse ja usaldusväärse tootja pann. Nii võite olla kindel, et mittenakkuv kiht ei sisalda tervisele kahjulikke aineid nagu PFOA, plii või kaadmium.
Kvaliteetne pind ei kriimustu nii kergesti kui odavamad pannid. Siiski kehtib endiselt reegel, et kui kriimustused tekivad, on aeg pann uue vastu välja vahetada. Mehaaniliste kahjustuste korral võivad pinnaosad eralduda ja me ei soovi neid toidus näha.
Õnneks on olemas lihtsad viisid, kuidas tagada, et pann püsiks suurepärases ja ohutus seisukorras nii kaua kui võimalik.
4 PÕHIMÕTTED, KUIDAS PIKENDADA MITTEKLEEPUVA KATTEGA PANNI ELUIGA
1. Sobivate tööriistade kasutamine
Kui sa peaksid sellest artiklist ühe asja meelde jätma, siis see on see: Vältige metallist tööriistu. Pannilabidad, tangid, kahvlid, spaatlid – kõik metallist asjad pange tagasi sahtlisse. Mittekleepuva katte kriimustamise vältimiseks peate valima muid materjale:

Puidust köögiriistad
Puit on suurepärane materjal mittekleepuva kattega pannil küpsetamiseks. See on piisavalt tugev, et selle abil oleks lihtne käsitseda ka raskemaid ja jäigemaid koostisosi, kuid samas õrn panni pinnale.
Pidage ainult meeles, et puit ei ole liiga vastupidav kõrgetele temperatuuridele, seetõttu pange puidust tööriistad hetkedel, kui te neid ei kasuta, pannist ja soojusallikast eemale.

Silikoonist köögitarbed
Silikon on tervisele ohutu materjal, mis on kiiresti võitnud meie köökides aukoha. See on vastupidav kõrgetele temperatuuridele ja ka pehme, seega sobib suurepäraselt näiteks munade ja muude õrnade koostisosade pööramiseks ning ei kahjusta panni pinda.

Nailonist köögitarbed
Mittenakkuvaba pinna peal küpsetamisel on populaarne ja ohutu valik ka nailonist köögiriistad. Nende peamiste eeliste hulka kuulub see, et need on kerged ja neid on saadaval paljudes erinevates variantides. Nailon on tugevam kui silikon, kuid selle temperatuuritaluvus on veidi halvem. Kui jätate selle pikemaks ajaks kõrgele temperatuurile, võib see sulada. Nii nagu puidu puhul, ei tohiks ka nailonist tööriistu kuumuse all hoida.
Eriti vastupidavad titaanist mittenakkuvad pannid
2. Õiged toiduvalmistamise viisid
Toidu valmistamisel mittekleepuval pannil on selle pikema eluea tagamiseks oluline järgida mõnda lihtsat reeglit:
- Ärge kunagi kuumutage tühja panni. Veenduge, et enne pliidi sisselülitamist oleks külmal pannil kas rasv või mõni koostisosa. See tagab, et pann saavutab soovitud temperatuuri, ilma et mittekleepuv kiht oleks ohus.
- Vältige õlide kasutamist spreipudelis. Kui kasutate korduvalt õli spreipudelis, tekib mittekleepuvale pinnale järk-järgult õhuke õlikiht, mida on raske täielikult puhastada, ja aja jooksul kahjustab see panni pinda ja selle mittekleepuvust.
- Ärge jätke panni liiga kõrge temperatuuri kätte. Mittekleepuvad pinnad sobivad kõige paremini madalate kuni keskmiste temperatuuridega. Kui teil on vaja spetsiifilise roa jaoks saavutada tõeliselt kõrgeid temperatuure (tavaliselt näiteks täiusliku prae küpsetamiseks), kasutage parem teist materjali panni, näiteks terasest, malmist või roostevabast terasest panni.

3. Õrn pesemine
Mittekleepuva kattega pannide hooldamise kuldreegel: ärge peske neid nõudepesumasinas. Kõrged temperatuurid ja abrasiivid pesutablettides kahjustavad panni pinda ning pikaajalisel nõudepesumasinas pesemisel on peaaegu kindel, et pann peab peagi vastu. Selle asemel tehke pannile õrn käsipesu – soe vesi, pesuvahend ja pehme käsnapool aitavad enamiku juhtumitega hõlpsalt toime tulla. Laske pannil pärast küpsetamist täielikult jahtuda, enne kui hakkate seda puhastama. Järsk temperatuurimuutus ei ole mittenakkuvale kattele hea.
Ja kui teil on vaja veidi rohkem jõudu, kui pannile on jäänud kinnitunud jääke, mida te ei saa käsnaga eemaldada, siis ärge haarake traatharjastega käsnaga. Selle asemel proovige järgmist protseduuri:
- Valage pannile veidi vett ja laske sellel pliidil keskmisel kuumusel keema tõusta.
- Proovige puidust või nailonist spaatliga kõrbenud jäägid eemaldada.
- Kui mõnda kohta ei õnnestu kõrbenud jääkidest puhastada, lisage pannil olevasse kuuma vette kolm supilusikatäit äädikat, kolm supilusikatäit söögisoodat ja laske veel hetkeks muliseda.
- Äädikas ja sooda peaksid toime tulema ka kõige vastupidavamate kõrbenud jääkidega.
- Lülitage pliit välja ja laske pannil koos sisuga jahtuda.
- Seejärel peske pann pehme käsna ja pesuvahendiga ning kuivatage.
4. Õige hoiustamine
Kui paned pannid kappidesse ja virnastad need, on oluline vältida kontakti panni metallist põhja ja mittenakkuva kihi vahel. Selleks võid kasutada spetsiaalseid vahekihte või piisab ka puuvillasest salvrätikust või teerätikust. Tänu sellele ei saa mittenakkuv kiht ladustamisel kahjustada.

Kokkuvõtteks...
Kõiki õige hoolduse punkte järgides saate mittenakkuva panni eluiga mitu korda pikendada. Meie arvates on see tulemus pingutust väärt. Seega, kui investeerite järgmine kord kvaliteetsesse mittenakkuvasse pannisse, saate seda teha teadmisega, et naudite seda seekord palju kauem.