Mittenakleva panni valikul on oluline keskenduda materjalile, mis mõjutab mitte ainult toiduvalmistamist, vaid ka nõude hooldust ja vastupidavust.
Igal pinnatüübil on oma spetsiifilised omadused, mis sobivad erinevatele toiduvalmistamisstiilidele. Lisaks sellele kasvab mittenakkuvate pindade maailm pidevalt ja mõnikord on selles raske orienteeruda. Seetõttu vaatame selles artiklis lähemalt selle klassikalisi esindajaid ja tuntud kaubamärkide originaalseid patenteeritud pindu.
PTFE
Kui otsite panni, mida on äärmiselt lihtne kasutada ja puhastada, siis PTFE (tavaliselt tuntud kui teflon) ei valmista teile pettumust. Tänu oma mittenakkuvusele võimaldab see valmistada toite minimaalse rasvakogusega, mis on suurepärane tervislikumaks toiduvalmistamiseks. Kuid peate olema ettevaatlik ülekuumenemise suhtes ja kasutama õrnu tööriistu, et pind ei kahjustuks.
- Omadused: Suurepärane mittenakkuvus, lihtne puhastamine, nõuab õrna käsitsemist.
- Eelised: Ideaalne madala rasvasisaldusega toiduvalmistamiseks, ei vaja õli, vastupidav hapetele. Teflonpannid on tavaliselt ka väga kerged ja neid on lihtne käsitseda.
- Puudused: Kuigi alates 2015. aastast ei tohi mittenakkuvad pinnad sisaldada kahjulikku PFOA-d, on need siiski tundlikud kõrgete temperatuuride suhtes, mis on üle 260 °C. Samal ajal on oluline kasutada ainult õrnu tööriistu, et pind ei kahjustuks.
Parimad mittenakkuvad pannid vastavalt klientide hinnangutele
Meie soovitus
Loe ka
Tõde tefloni kohta
Tefloni ümber on palju müüte ja eelarvamusi. Kuidas on tegelikult selle tervisega seotud ohutusega?
Titaan
Titaani pannid on hinnatud nende poolt, kes soovivad vastupidavuse ja mittekleepuvuse kombinatsiooni. Need on väga vastupidavad kriimustustele ja võimaldavad toiduvalmistamist ilma õlita. Nende kõrgem hind on tasakaalus pika eluea ja suurepärase soojusjaotusega. Vastupidiselt ootustele on titaani pannid tavaliselt sama rasked kui terasest pannid, erandiks on kerge seeria Woll Diamond Lite titaani pannid.
- Omadused: Kõrge vastupidavus, pikk eluiga, sageli kombinatsioon teiste materjalidega parema mittekleepuvuse tagamiseks.
- Eelised: Ei vaja õli, vastupidav kriimustustele, ühtlane soojusjaotus.
- Puudused: Kõrgem hind, veidi suurem kaal.
Väga vastupidavad titaanpannid
Keraamika
Keraamilistel pannidel on sile mineraalne pind, mida iseloomustab lihtne hooldus ja vastupidavus kõrgetele temperatuuridele. Need on populaarsed oma elegantse välimuse ja lihtsa kasutamise poolest. Kuid neid tuleb käsitseda ettevaatlikult – pind on vastuvõtlikum kahjustustele ja võib aja jooksul kaotada oma nakkumatuse kiiremini kui muud tüüpi pannid.
- Omadused: Mineraalne pind, sile ja tugev puudutus.
- Eelised: Kõrge kuumakindlus, lihtne puhastamine, atraktiivne disain.
- Puudused: Madalam mehaaniline vastupidavus, lühem mittekleepuva efekti eluiga.
Tootjate patenteeritud materjalid
Juhtivad tootjad tegelevad pidevalt uute, patenteeritud materjalide ja nende kombinatsioonide väljatöötamisega, et saavutada mitte ainult populaarne mittekleepuvus, vaid ka tagada võimalikult pikk kasutusiga, vastupidavus ja tervislik ohutus. Mõnda neist tasub lähemalt uurida:
Tefal
Natural Force
Tefali Natural Force'i sari on patenteeritud Mineralia+ pinnaga, mis on mittekleepuv ja ühtlasi erakordselt vastupidav tänu kaltsiumsilikaadi lisamisele – materjal, mis on looduslik ja sama kõva kui raud. Seda kaevandatakse otse maast ja selle tootmisel ei kasutata kemikaale, seega on see köögis kasutamiseks täiesti ohutu.
Selle tehnoloogiaga pannid sobivad igapäevaseks toiduvalmistamiseks, võimaldades kasutada minimaalselt rasva.
Tefal pannid – ideaalsed lihtsaks toiduvalmistamiseks
Woll
Diamond Lite
Woll kasutab Diamond Lite tehnoloogiat, mis ühendab titaan ja teemant osakesed. See pind tagab äärmise vastupidavuse kriimustustele ja ühtlase soojusjaotuse. Teemantstruktuur suurendab lisaks panni vastupidavust ja muudab selle puhastamise lihtsamaks.Woll Diamond Lite pannid
Woll pannid – väga vastupidavad
De Buyer
Choc
Isegi populaarne De Buyer ei jää mittenakkuvate pannide vallas maha ja pakub Choc sarja. Tegemist on professionaalsete pannidega, millel on ülimittenakkuv pind, mis on moodustatud viiest PTFE kihist (mitte segi ajada PFOA või PFOS-iga).
Need pannid on valmistatud valualumiiniumist, mis tagab suurepärase soojusjuhtivuse, ja nende mittenakkuv pind tagab mugava delikaatsete roogade, nagu kala või munad, valmistamise.
Populaarsed De Buyer Choc pannid
WMF
PermaDur ja Profi Resist
WMF-i kaubamärgi PermaDur pind põhineb uuenduslikul PTFE kihil, mis on eriti vastupidav mehaanilistele kahjustustele. See tehnoloogia võimaldab pikaajalist kasutamist ilma mittenakkuvate omaduste kadumise ja lihtsa hoolduseta.
Profi Resist seeria viib Permaduri mittenakkuva pinna järgmisele tasemele. Panni põhi on nimelt varustatud roostevabast terasest meekärjekujulise võrega, mis on täidetud mittenakkuva kihiga, mis on selle struktuuriga suurepäraselt kaitstud mehaaniliste kahjustuste eest, mis pikendab veelgi panni kasutusiga.
Kvaliteetsed WMF pannid
Kuidas siis valida õige mittenakkuva panni?
Otsuse tegemisel on hea kaaluda, milliseid roogasid sa kõige sagedamini valmistad, kui oluline on sinu jaoks kasutusiga ja hooldamise lihtsus ning ka sinu eelistused tervisliku toiduvalmistamise osas.
Igal materjalil on oma põhjendus, olenemata sellest, kas otsite vastupidavust, keskkonnasõbralikkust või lihtsat kasutamist. Seega vali õige pann peamiselt oma vajaduste põhjal.