Kööginoad - ostujuhis

Noad kuuluvad iga köögi põhivarustusse. Kasutame neid mitu korda päevas. Hea kvaliteediga noad võivad kesta eluaja, seega on noaostu suurema summa raha investeerimine seda väärt. Köögis töötamine pole enam piin, see muutub meelelahutuseks..

Mitu nuga vaja läheb ja mida noa ostmisel silmas pidada?

 

 

Mis teeb kööginoast hea noa?

Esmapilgul on keeruline öelda, milline tera hästi lõikab (ning eriti kui kaua ta seda teeb). Esimene vihje võiks olla hind. Kahjuks ei ole võimalik 10 euro eest kõrgekvaliteedilist nuga toota. Samuti tasuks tähelepanu pöörata materjalile ning tootmismeetodile. Hea kvaliteediga noad on tavaliselt raskemad ning käepideme kuju ja kuidas see kätte "sobitub" on samuti mugava töö jaoks äärmiselt oluline.

Lisaks funktsionaalsusele mängib noa valimisel olulist rolli ka esteetika. Kes ei tahaks iga päev ilusat nuga hoida?

Noa kvaliteedi näitajad

  1. tootmisprotsess - parimad noad on sepistatud
  2. materjal - valige nugade tootmisele spetsialiseerunud kõrgekvaliteedilisest terasest nuga
  3. hind - tuntud tootja on tavaliselt kvaliteedigarantii

 

Sepistatud vs tembitud noad

  • Tembitud noad on tavaliselt lõigatud terasplaadist ning seejärel ihutud
  • Sepistatud noad sepistatakse käsitsi või masinal.

Miks on noa sepistamine nii oluline?

Seistamist kasutatakse materjali tugevdamiseks ja ühtlustamiseks. Protsess võib nuga mitu korda tugevdada. Sellise noa tera ei murdu ning pärast õiget kuumtöötlust saavutab see kõrge vastupanu ja vastupidavuse.

Kõrgekvaliteedilised noad sepistatakse alati enne lõpptöötlust. Enamasti maatriksiga masinas. See on vorm, mis annab terale selle esialgse kuju. Parimad kunstkäsitöölised sepistavad seejärel terad käsitsi kasutades vaba sepistusmeetodit. Tänapäeval pole see traditsiooniline meetod enam tootmisprotsess vaid kunst.

Nugade valmistamine

 

Materjal

Kõige sagedamad nugade tootmismaterjalid on roostevaba teras ning kõrgekvaliteediline teras. Damaskuse noad on eraldi alagrupp ning ka keraamilised noad on endiselt üsna populaarsed. Nagu teame, on igal materjalil erinevad omadused.
Meie nõuanne: Kui otsite kergesti hooldatavat nuga, siis valige kõrgekvaliteedilisest roostevabast terasest toode. Kui olete nõudlikum ning armastate oma asjade eest hoolitseda, siis valige sepistatud terasest või isegi Damaskuse terasest nuga.

  • Roostevaba teras on kõige sagedamini kasutatav nugade ja taskunugade tootmismaterjal. See on raua, kroomi ja nikli või molübdeeni sulam, millele on lisatud süsinikku. See on vastupidav roostele ja kahjustustele, adekvaatse vastupidavuse ning paindlikkusega. Kuid on vale eeldada, et see on roostele täielikult vastupidav. Kui seda hoolikalt ei kuivatata, muutub see nüriks ning noa pinnale võivad tekkida plekid. Nuga on kodus kerge teritada ning see kestab pikka aega. Aga, sel pole sama teravust, mis süsinikterasest nugadel.

  • Süsinikteras on kõrgeima teravusega materjal. Need noad on žilett-teravad. Kuigi nad lähevad nüriks kiiremini kui roostevabast terasest terad, saate need taas teravaks kõigest mõne teritaja tõmbega. Neid nuge pole sobilik nõudepesumasinas pesta ning neid peaks pärast pesemist hoolikalt kuivatama, sest nad on korrosioonile väga vastuvõtlikud. Selles suhtes on nad sarnased kasmiirist sviitriga - ükski teine vill pole nii pehme, mugav kanda ning sama pikaealine, aga seda ei tohi kuivatisse panna.

  • Damaskuse teras koosneb kast või enamast terase tüübist, millel on erinevad mehaaniliselt kombineeritud omadused. Tulemuseks saadav terase tüüp võtab üle kasutatud materjalide parimad omadused. Nende nugade kõvadus ja vastupidavus on kombineeritud ilusa, dekoratiivse tera mustriga. See teeb Damaskuse nugadest kõige luksuslikumat tüüpi söögiriista.
  • Keraamilised noad on valmistatud pulbristatud tsirkoondioksiidi pressimise teel väga kõrge rõhu ning temperatuuri tingimustes. See materjal on äärmiselt kõva ning muutub nüriks pärast aastaid pikaajalist kasutamist. Aga, nende suur puudus on nende suur õrnus. Keraamilisi nugasid ei saa kasutada luudega liha, külmutatud toidu ega isegi kõvade pagaritoodete lõikamiseks. Need murduvad küüslaugu purustamisel, nõudepesumasinas ega ela üle kukkumist köögiletilt. Samuti ei tohi neid kodus teritada. Nad muutusid populaarseks aastaid tagasi, kui terasest valmistatud nuge "süüdistati puu- ja kööviljade vitamiinidest röövimises" ning metalse järelmaitse tekitamises. Aga, see väide on vaieldav. Keraamiline nuga peaks köögis olema vaid täiendusena hea kvaliteediga terasest noale, mitte selle asendajana.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, ostujuht Kulinas

"Roostevabast terasest" või "kõrgekvaliteediline teras" ei räägi noa kvaliteedist piisavalt. Mainekad tootjad on tavaliselt meterjalid või jahvatustehnoloogiad patenteerinud ning kirjeldavad üksikasjalikult materjali tüüpi ja kõvadust.

Pöörake tähelepanu HRC parameetritele - See on Rockwelli kõvaduse aste. Mida kõvam on teras, seda keerulisem on nuga teritada, aga sel on palju kõrgem vastupidavus. Kõrgekvaliteediliste nugade HRC jääb vahemikku 52 kuni 56, jaapani Damaskuse nugade HRC on enam kui 60 ning moodsate tootmiseks mõeldud nugade teravuse HRC võib olla 64 kuni 68 HRC.

 

Milliseid nuge köögis vajad?

Kõrgekvaliteediline nuga on investeering. Põhiliselt seetõttu, et ühest ei piisa. Hea uudis on, et põhiliste köögiülesannete teostamiseks on vaja vaid kolme. Paljud inimesed teevad vea ning ostavad suured noakomplektid, mis tolmu koguma jäävad. Tihti saab sama hinna eest kolm parema kvaliteediga põhinuga, mis on usaldusväärsed, vastupidavad ning mis kõige tähtsam - neid on mugav kasutada.

Põhiline köögivarustus - 3 nuga

  • Kokanuga-suur nuga tõsise töö jaoks
  • köögi- ja puuviljanuga - väike nuga väikeste ülsannete jaoks
  • leivanuga - sakilise teraga

 

tmp

Katharina Kochová, perekonna lihapoe kaasomanik

Kõrgekvaliteedilised noad ei tohiks ühestki köögist puududa. Põhikomplekt peaks alati sisaldama suurt kokanuga või Santoku nuga. Mis iganes kuju sulle rohkem sobib. Lisaks peaks olemas olema suur sakiline nuga leiva jaoks ning pehmete köögi- ja puuviljade jaoks. Kolmas nuga komplektis on väike sirge köögiviljanuga või kõver koorimisnuga ettevalmistusteks ja koorimistööks.

 

Nugade põhikomplekt igasse kööki

Allpool leiate kolm tüüpi nuge, milleta ükski köök läbi ei saa. Võite laia tootevaliku hulgast valida - ühest kollektsioonist või erinevatelt tootjatelt.

Kokanuga

Kokanuga

õige seade liha, köögiviljade või maitsetaimede lõikamiseks

Valige oma kokanugaLeivanuga

Leivanuga

sakiline nuga leiva, pehmete köögiviljade ja puuvilja jaoks

Valige leivanuga

Nuga puu- ja köögiviljade jaoks width=

Nuga puu- ja köögiviljade jaoks

Mugav väike nuga koorimiseks, lõikamiseks ja kõigi mikroülesannete jaoks köögis

Valige köögiviljanuga

 

Köögnugade tüübid

Enamik köögi ülesandeid saab lahendada kokanoa, leivanoa ja köögiviljanoaga. Soovitame osta ka teist tüüpi nuge, olenevalt toidust, mida regulaarselt köögis valmistate. Kui armastate kala või kana, siis ilmselt kasutate tihti liha ja kondistustamise nuga. Kui armastate grillida, siis kulub ilmselt ära teravate steiginugade komplekt. Milliseid nuge valida?

knive types infographics

 

Kokanuga vs Santoku nuga

Kööki põhinoa valimine - see on tihti meie tähelepanu keskpunktis. Dilemma seisneb selles, kas valida klassikaline "Saksa stiilis" kokanuga või moodne jaapani Santoku nuga. Mis on nende vahe?

Kokanuga

Traditsioonilist suurt ja kõige mitmekülgsemat ligikaudu 20 cm teraga ning kõvera tipuga nuga kasutab enamik professionaalseid kokku. Lõige tehakse kiikuva liigutusega, mida kutsutakse hällitamiseks. Nuga on terav ja vastupidav ning saab hakkama selliste katsumustega nagu liha konditustamine või kõvade köögiviljade viilutamine nagu kõrvits ja peet.

Valige oma kokanuga

Santoku knife

Jaapani kokanuga paistab silma oma teravuse ning sirge kõvera otsaga teraga. See on loodud täpsete ülesannete jaoks nagu liha lõikamine väga õhukesteks viiludeks või köögiviljade ja maitsetaimede peen hakkimine. Santoku noaga lõikamine nõuab erinevaid tehnikaid ning see pole sobilik suurte tükkide lõikamiseks.

Choose Santoku knife

Meie nõuanne: kui otsustate osta ühe nendest nugadest ning armastate Aasia toitu, siis valige Santoku. Kui otsite tõeliselt mitmekülgset ning vastupidavat nuga, on parim valik hea kvaliteediga kokanuga.

Liha- ja köögivilja noad

Valige oma kööki seda tüüpi noad, mis põhinevad teie tegevuste sagedusel ning mis lihtsalt "sobib" teiega paremini. Tihti puutume kokku faktiga, et naised valivad köögiviljade ja väiksemate tööde jaoks mõeldud klassikalise väikese noa, samas kui mehed valivad universaalse keskmise või pika noa, et samu tegevusi teha. Ülejäänud noatüübid saab jagada 2 gruppi - köögivilja- ja lihanoad.

Juustu- ja köögiviljanoad

  • köögiviljanuga - väike praktiline 6-10 cm teraga nuga
  • universaalne nuga - 10-18 cm teraga õhuke nuga
  • koorimisnuga - väike kõverdatud neraga nuga sobib ideaaselt  laikude  ja plekkide eemaldamiseks tomatitelt ning kartulite koorimiseks.
  • juustunuga - keskmine, kerge sakilise tera ja topelttipuga nuga. Tihti on teras augud, mis ennetavad juustu tera külge kleepumist. Seda saab kasutada ka tomatite lõikamiseks.

Lihanoad

  • fileerimisnuga - pika ja kitsa teraga nuga, tänu millele saate perfektselt kala puhastada ning ideaalsed fileetükid lõigata.
  • konditustamise nuga - nuga, millele on iseloomulik nõtke tera ja sirge äär, millega saab lihtsalti liha luudelt lõigata, kõõluseid ning nahka eemaldada
  • lihunikunuga - õige tööriist suurte liha- ja luutükkide tükeldamiseks ning viilutamiseks.
  • steiginoad - nugade komplekt liha jaoks, ideaalne steigi, röstbiifi ja muude liharoogade serveerimiseks, mida on standardnoaga keeruline lõigata.

 

Kuidas nuge hooldada?

Kui otustate investeerida kõrgekvaliteedilisse noasse, siis peate sellele mõningat tähelepanu pöörama. Noad, olgu terasest või keraamilised, pole mõeldud nõudepesumasinas kasutamiseks. Terasest noast on altid korrosioonile ning keraamilised noad võivad katki minna. Nõudepesumasina pesuvahend aitab kaasa terasest terade mikrokorrosioonile. Kui panete noad nõudepesumasinasse, siis veenduge vähemalt, et need ei puutu teiste objektidega kokku. Parim on nuga pesta sooja veega kraanikausis ning see hoolikalt ära kuivatada.

Kuidas nugade eest õigesti hoolitseda

  • pesemine - peske oma nugasid käsitsi ja kuivatage hoolikalt
  • hoiustamine - soovitatav on nuge hoiustada alati eraldi noahoidjas või magnetribal.
  • teritamine - regulaarne teritamine muudab lõikamise lihtsamaks

 

Nugade hoiustamine

Nuge ei tohi kunagi teiste söögiriistadega koos sahtlisse "toppida". Nende hoiustamiseks tuleb valida eraldi sahtel, noahoidik või magnetriba. Kui ostate hea noa, siis oleks kahju seda mitte kööki nähtavale panna. Magnethoidikud või seinale kinnitatavad ribad on suurepäarne lahendus, tänu millele on noad alati käepärast. Peate muidugi meeles pidama, et nuga eemaldades tuleb seda tõmmata enda poole, mitte üles. Muidu võivad need nüriks muutuda. Vaadake meie laia noahoidikute ja magnetribadew valikut.

Valige noaplokk

Magnetiline noahoidik

Noa teritamine

Lihtsam on end lõigata nüri noa kui terava noaga. Isegi kõige paremad noad vajavad regulaarset hooldust. Piisab, kui "värskendate" neid vahel luisaga. Näete lühivideost, kuidas seda teha. Kui hooldate oma terasid nii regulaarselt, lõikavad teie noad paremini ning te ei pea neid liiga tihti teritama. Professionaalsed kokad kasutavad teritajat iga päev, kuid kodustes köökides ei pea seda nii tihti tegema. Kui nugade luiskamisest ei piisa, siis viige nuga professionaali jaoks või kasutage teritajat või terituskivi.

Valige teritaja