Potid - ostujuhis

Enamik majapidamisi ostab suurema tõenäosusega uue auto kui uusi potte! Seega on uute pottide ja pannide ostuhetk koht, kus valik hoolikalt läbi mõelda, sest kui ost tehtud, jääte tõenäoliselt sellega mitmeteks aastateks. Hästi valitud pottidega on toidu valmistamine palju lihtsam ning erinevust on ka taldrikul näha.

Mida peaks uute pottide valmimisel silmas pidama?

 

 

Milliseid potte vajan?

Kvaliteetsed potid on suur investeering. Suure koguse odavamate pottide ostmise asemel, mis teie ootusi petavad, on parem alustada paari põhimudeli või väikese 3-4 potist koosneva komplekti valimisega ning vajadusel hiljem juurde osta. Palju kasulikum on osta paar potti hästi tuntud tootjalt ning komplekti hiljem pottidega täiendada. Tänu sellele ei ole teie potid vaid ühtse disainiga, vaid neid saab ka üksteise otsa virnastada, mis on eriti kasulik, kui teie köögis on piiratud hoiuruum. Millised potid peavad siis igas köögis olema?


Köögi põhivara - 3 tüüpi potid

  1. pott - pasta ja suppide valmistamiseks
  2. madal haudenõu- kaanega hautamiseks
  3. kastrul - toitude valmistamiseks, mida on vaja segada: kastmed või pudrud

 

tmp

Marcel Vargaeštok, Chefparade kokakooli omanik

Suur pott on teie kööginõude põhivara. Kui suur see olema peaks? Oleneb, kui paljudele süüa valmistate. Pasta tarbib kõige enam vett. Ühe portsjoni kohta peaks arvestama vähemalt 1 liiter vett. Kui teid on kaks, siis piisab kaheliitrisest potist; neljaliikmelise pere jaoks on vaja neljaliitrist potti.
Kui teile maitsevad hautatud toidud, siis tasuks investeerida ahju sobiva poti ostmisesse. Kõige parem valik on traditsiooniline malmpott. Pliidil võite kasutada kaanega malmpotti ning selle hautamiseks hoopis ahju panna. Tänu sellele jaotub kuumus ühtlaselt, mis lubab teil valmistada maitsva hautise või veinis hautatud ribisid. Samuti sobib see suurepäraselt pliidil risoto valmistamiseks.  

 

3 kohustusliku poti tüüpi 

Tavaliselt kulub köögis ära 1-2 potti, haudenõu ja kastmepann.

Stockpot

Pott

Suuremad ja väiksemad potid pasta, suppide, kõrvalroogade jne valmistamiseks. Tavaliselt on need sama pikad kui laiad. Parim variant on kaanega pott, sest nii on lihtsam toitu kurnata.

Valige oma pott

Casserole

Madal kaanega haudenõu

Madal haudenõu toitude hautamiseks. Alati kaanega ning ideaalis materjalist, mis sobib aeglaseks küpsetamiseks ja ahjus hautamiseks. Kvaliteetne malmist haudenõu on eluaegne investeering.

Valige oma haudenõu

Saucepan

Kastrul

Kastruli käepide lubab seda mugavalt käes ning kuumaallikast eemal hoida. Sobib suurepäraselt kastmete ja toitude valmistamiseks, mis vajavad pidevat segamist.

Valige oma kastrul

 

Mis materjali valida?

Materjali valik on äärmiselt oluline nii toidu maitse, küpsetusmugavuse kui ka pesemise ja hoiustamise huvides. Praktilisest vaatenurgast peaks tähelepanu pöörama faktile, kas potid, mida osta soovite:

  • sobivad teie pliidi tüübiga?
  • sobivad kasutamiseks ahjus?
  • on nõudepesumasinakindlad?

Esimene küsimus, mis tundub olevat kõige olulisem ning kus tavaliselt esineb kõige rohkem probleeme, on induktsioonpliidid. Enamik moodsaid küpsetusnõusid sobivad kasutamiseks iga tüüpi pliitidega, aga enne ostu tasuks ikkagi kontrollida. Tavaliselt paneme kastrulid ahju, seega peame erilist tähelepanu pöörama käepidemetele. Tihti on tootja ära toonud, kui palju temperatuuri kannatab pott ise ning milline temperatuur kehtib selle käepidemetele. Malmnõude korral peame mõistma, et neid tuleb käsitsi pesta. Siiski, paljud kliendid tahavad oma potte nõudepesumasinas pesta.

Roostevabast terasest potid

Roostevabast terasest potid on ideaalse hinna ja kvaliteedi suhtega. Need on mitmekülgsed, vastupidavad ning neid on kerge hooldada.

Valige oma roostevabast terasest pott

Odavat roostevabast potti tunneb kaalust

Võite üllatuda, kui varieeruvad on poodides roostevabast terasest pottide hinnad. Võite saada endale roostevabast terasest poti kõigest mõne euro eest, seega miks hästi tuntud kaubamärgi eest rohkem maksta? Muidugi märkab vahet alles pärast kasutamist. Kerge pott tundub praktiline, aga kergeid roostevabast terasest küpsetusnõusid peaks vältima. Roostevaba terase puudus on selle halb soojusjuhtivus, mis tähendab, et pott ei soojenda ühtlaselt. Õhuke põhi ka väändub kergesti, mida odavate toodete puhul märkab üsna kiiresti. See pole eriline probleem gaasipliitidega, aga teist tüüpi pliitide puhul on see suur probleem. Puhtad roostevabast terasest potid ei sobi induktsioonipliidiga. Kuidas parema kvaliteediga tooted neist puudustest üle on? Võtmeküsimus on põhi, mis on kvaliteetsete toodete puhul valmistatud mitmest erinevast materjalist, tavaliselt hästi juhtivast alumiiniumist või täiendavast terasest, mis moodustab niinimetatud võileivapõhja. Seega ei ole kvaliteetsest roostevabast terasest pott kunagi kerge ning sel on vastupidav põhi.

Roostevabast terasest pottide puudused ja eelised

Eelised

  • väga hea hinna ja kvaliteedi suhe
  • universaalsed ja vastupidavad
  • ei võta lõhnu külge
  • nõudepesumasinakindel
  • induktsioonipliidile sobiliku kihilise põhjaga

Puudused

  • madalam roostevaba terase juhtivus, mille peab kompenseerima kihilise põhjaga
  • puhtast roostevabast terasest potid ei sobi induktsioonpliidile
  • pärast põletamist keerulisem puhastada

  

Malmpotid

Malmpotid on nõud terveks elueaks. Nad on loomulikust mittenakkuvad, hoiavad hästi soojust ning sobivad igasugustele pliitidele. Traditsiooniliste malmist küpsetusnõude ikoon on prantsuse kaubamärk Staub, mis on tuntud oma värviliste emailpindadega tüüpiliste "cocottes"-ite ehk vasest nõudega.

Valige oma malmpott

 

Malmpottide eelised ja puudused

Eelised

  • vastupidav
  • juhib ja hoiab suurepäraselt soojust
  • igat tüüpi pliitidele
  • sobivad ahjus kasutamiseks
  • sobivad ideaalselt liha hautamiseks, aga ka leiva küpsetamiseks jne.

Puudused

  • kõrgeim hind
  • raske
  • ei ole nõudepesumasina kindel

 

Vaskpotid

Vaskpotid ja pannid leiab tihti gurmaanide ja kokandusentusiastide soovinimekirjadest. Need nõud ei ole mõeldud köögikapis varjul olema ning näevad köögis ja fotodel imelised välja. Nende hind vastab nende ilule ja headele omadustele ning prantsuse kaubamärgid on selle valdkonna meistrid - Mauviel ja De Buyer.

Valige vaskpotid

 

Vasknõude eelised ja puudused

Eelised

  • ületamatud termoomadused - juhivad soojust kiiresti ja ühtlaselt
  • vastupidav
  • kaunistus nii professionaali kui ka kodukoka kööki

Puudused

  • nõuavad paremat hooldust
  • kõrge hind
  • ei saa puhastada nõudepesumasinas ega kasutada induktsioonpliitidel

 

Keraamilised potid

Keraamiliste nõude suurim eelis on nende mittenakkuvus. Neid on lihtne puhastada ning küpsetades saab kasutada minimaalset kogust rasva. Need on nõudepesumasinakindlad, aga ei tööta alati induktsioonipliitidega, seetõttu on oluline kindlat toodet ostes seda infot kontrollida.

Valige keraamilised potid

Valige keraamilised potid

 

Olulised omadused

Võtame kokku näitajad, mida peaks pottide valikul kaaluma:

  • sobib teie pliidi tüübiga  - eriti kui teil on induktsioonpliit
  • võimalus kasutada ahjus - ostke vähemalt üks haudevorm, mida ahjus kasutada
  • nõudepesumasinakindel - roostevabast terasest potte saab lihtsasti nõudepesumasinas pesta, aga sama ei kehti malm- ja vasknõudega. Peate otsustama, mis on teie jaoks olulisem, sest suurem funktsionaalsus ja ilu nõuavad pottide käsitsi pesemist ning suuremat hoolt.
  • põhja paksus - põhja struktuur ja tehnoloogia on roostevabast terasest küpsetusnõude peamine parameeter. Mida parema kvaliteediga on põhi, seda parem on soojusjuhtivus ning küpsetusprotsess.
  • käepideme konstruktsioon
    - materjali tüüp: pottide käepidemed on tavaliselt valmistatud metallist, plastikust või erinevate materjalide kombinatsioonist. Plastist käepidemed ei kuumene nii kiiresti ning seega ei pea nendest haaramiseks kindaid kasutama. Aga, need ei ole sobilikud ahju jaoks ning neid kasutatakse tavaliselt odavamate nõudega. Kvaliteetsemad potid pakuvad käepidemeid, mis tänu oma materjalide kombinatsioonile ja õigele käepideme disainile minimeerivad käepideme kuumenemist ilma plastikut kasutamiseta.
    - kinnitustüüp: käepidemed on kas keevitatud (sisemine ühendus on praktiliselt nähtamatu) või needitud. Roostevabast terasest pottide puhul on parem valida keevitatud käepidemed, sest need on elegantsemad ning mustus ei jää neetidele pidama. Materjalide jaoks, kus keevitamine pole võimalik, kasutatakse neetimist.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, Kulina ostuosakonna juhataja

Põhilise köögivarustuse osana soovitame 4-5 osalise roostevabast terasest pottide komplekti hästi tuntud saksa tootjatelt nagu WMF, Fissler või Zwilling. Need kvaliteetsed tugevdatud põhjaga universaalsed potid rahuldavad täielikult teie igapäevased küpsetusvajadused.

Edasijõudnumad kokad varustavad tihti oma köögid malmist haudevormidega tootjatelt Staub, ikooniliste keraamiliste pottidega prantsuse kaubamärgilt Emile Henry ja vaskpottidega kaubamärgilt Mauviel ning De Buyer. Neid tooteid ostetakse tihti jõulukinkide või kingitusena värskele noorpaarile.